Logo Het Connectief Gent: rode cirkel met spiraal

Inclusief communiceren 

Inclusieve communicatie

Coaching, advies, lezingen en doorlichting voor organisaties en bedrijven

Inclusieve communicatie houdt in dat je binnen je doelgroep zoveel mogelijk mensen probeert te bereiken. Je verbreedt het publiek dat zich in jouw reclame herkent doordat je inclusief werkt, vrij van stereotypen. Dit doe je door een realistisch beeld weer te geven van onze maatschappij, van jouw doelgroep in zijn diversiteit. Zo lijkt jouw beeldvorming op de wereld waarin jouw doelgroep leeft.


Het Connectief staat met andere woorden voor verbindende communicatie die een weerspiegeling is van de huidige maatschappij. Onze maatschappij is heel heterogeen en divers. Mensen van alle leeftijden, los van de stereotype vrouwen- of mannenrol, met diverse seksuele voorkeuren en samenlevingsvormen, met en zonder migratieroots, met en zonder beperking, van verschillende socio-economische achtergrond, ... allen maken ze deel uit van jouw doelgroep. Verlies hen niet! Zorg dat elk van hen zich kan herkennen in jouw communicatie, dat ze zich door jou gehoord en aangesproken voelen. Ga op zoek naar de raakvlakken tussen al deze mensen en denk inclusief. Ik help jou hier graag bij!

Waarvoor kan je bij Het Connectief terecht?

coaching en advies inclusieve communicatie, Het Connectief, Gent

Coaching en advies

Hoe kan je je klantenbereik verbreden en diversiteit en inclusie integreren in je communicatiebeleid en marketingplan? Van coaching, vorming of lezing tot marketingplan op maat.

doorlichting en onderzoek, Het Connectief, Gent

Doorlichting en onderzoek

Samen met een focusgroep die jouw gewenste doelgroep representeert, onderzoeken we hun  leefwereld en verwachtingen. We scannen de inclusiviteit van jouw processen, communicatie- en diversiteitsbeleid en komen samen tot een actieplan. 

toegankelijk en inclusief schrijven, Het Connectief, Gent

Toegankelijk en inclusief schrijven

Hoe maak je je communicatie toegankelijk voor iedereen? Inclusief voor anderstaligen, nieuwkomers, blinde en slechtziende mensen, genderneutraal ... Als 'sensitive reader' lees ik graag jouw teksten na. Zelf aan de slag? Vraag dan advies of boek een lezing.

Communicatie freelancer, Het Connectief, Gent

Losse communicatieopdrachten

Worstel je me de toegankelijkheid van je website of rond genderneutraal taalgebruik? Hulp nodig bij andere praktische communicatiezaken? Ik voer ze graag voor je uit. Als 'sensitivity reader' herschrijf ik ook jouw dossiers, teksten of vacatures in inclusief correct taalgebruik.

Lezingen


Het Connectief geeft lezingen op maat van jouw organisatie, studiedag, medewerkers of doelpubliek. Hieronder vind je het vaste aanbod. Neem gerust contact voor een thema op jouw maat.

Hoe divers is jouw organisatie?


Deze lezing geeft een introductie in diversiteit en inclusie. Wat is het verschil tussen beide termen? Hoe kan je als organisatie inzetten op meer diversiteit en inclusie? En wat met dooddoeners als ‘we doen zoveel, maar bereiken hen niet’. 


  • een korte onderdompeling van 25 min
  • een inspirerend theoretisch luik, aangevuld met praktische cases op maat van de aanvrager: ca. 45 min.

Inclusieve communicatie: wat, waarom en hoe?


Hoe kan je je klantenbereik verbreden en diversiteit en inclusie integreren in je communicatiebeleid? In deze lezing kom je meer te weten over inclusief communiceren en krijg je handige tips volgens een praktisch stappenplan.  Een inspirerende talk voor communicatiemedewerkers.


  • een theoretische lezing:  30 min.
  • een theoretisch deel, aangevuld met praktische cases op maat van de aanvrager: ca. 45 min

Referentie:
Bart Serrien
Hoofd communicatiedienst

Provincie Antwerpen

03 240 51 52

Inclusief taalgebruik


Welke woorden mogen we nog gebruiken en welke niet? Hoe zorg je ervoor dat je iedereen aanspreekt in je communicatie? Na een algemene inleiding over inclusief communiceren, gaan we dieper in op genderneutraal taalgebruik, etnisch correcte woorden, stereotypering en toegankelijk taalgebruik.


  • een theoretische lezing: 30 min.
  • een theoretisch deel, aangevuld met praktische cases op maat van de aanvrager: ca. 45 min.
  • een algemene inleiding en diepergaande lezing over 1 specifieke vorm van inclusief taalgebruik (genderneutraal / etnisch correct / toegankelijk taalgebruik …): ca. 45 min.

Virginia Woolf - The Waves

The impossible desire to embrace the whole world with the arms of understanding.

Professonialiseringsworkshops voor leerkrachten en leerlingen educatieve bachelor en master

Sta je als leerkracht voor een mondige klas? Dan werd je waarschijnlijk al aangesproken op je binaire taalgebruik of ‘witte’ leeslijsten. Of misschien is de diverse samenstelling van je klas een grote uitdaging. 

De professionaliseringsworkshops van Het Connectief geven tools en woordenschat tot inclusief lesgeven.

Inclusieve communicatie en gemeenschapsmunten

Munt Uit ondersteunt organisaties die alternatieve gemeenschapsmunten ontwikkelen in Vlaanderen en Brussel. Ze vroegen Het Connectief om meer uitleg en tips rond inclusief communiceren tijdens een ontmoetingsweek voor hun leden. Het werd een online talk die je kan herbeluisteren via onderstaande video.

Inclusieve kalender 2022

Inclusieve communicatie houdt rekening met ieders leefwereld. Download hier een overzicht van alle culturele feest-en betekenisvolle dagen en alle nationale dagen. Met deze kalender wil DiversOCW culturele uitwisselingen en ontmoetingen stimuleren en verbindingen leggen door gezamenlijk stil te staan bij de wat minder vanzelfsprekende dagen.

REFERENTIES

Lezing op Binnenkoppers


“Heel duidelijk en gebald. Bedankt voor de inspirerende lezing!”

Focusgroep gender en seksuele oriëntatie


“Dank voor je constructieve en waardevolle bijdragen.”


Reputations

Artistiek project: de rol van de vrouw in religieuze verhalen


“What a coöperation. It was far beyond my expectations. ”


Maribeth Diggle


Lezing inclusief taalgebruik


"Nog eens bedankt voor je presentatie. Ze heeft ondertussen al voor enkele stevige gesprekken en discussies geleid, wat goed is, want het zet mensen aan tot denken!"


Bart Serrien
Communicatiedienst
Provincie Antwerpen


Interesse?

Communicatie
advies

Voor bedrijven en organisaties

Coaching, doorlichting of advies nodig?
Interesse in een lezing of een communicatieplan op maat? Neem contact of vraag vrijblijvend een offerte aan.


Volg Het Connectief op LinkedIn.

Losse communicatie

opdrachten

Voor bedrijven en organisaties

Worstel je rond toegankelijke teksten of heb je een extra communicatiekracht nodig? Ik help je graag!

Neem contact via claire@hetconnectief.be.

Verbindende teambuilding

Voor teams van max. 15 personen

Verhoog de verbondenheid tussen collega's met een warme teambuilding. Maak opnieuw connectie na een lange periode van thuiswerk.


Lees meer en vraag vrijblijvend een offerte aan.